söndag 30 september 2018

Summering av september 2018Årets tredje kvartal sammanfattas med en ökad nettoförmögenhet på 228 tkr, september stod dock enbart för 3 av dessa, inte jättebra med tanke på att jag sparade 24 tkr under samma månad. Som synes på grafen har min bostad minskat ganska ordentligt under september månad, detta är inte för att värdet gått ner (det är oförändrad från augusti), utan för att jag utökat mitt bolån med 250 tkr i samband med att jag bytte bank. Galet kan många tycka, men jag har aldrig sett tjusningen med en lågt belånad bostad. Min belåningsgrad ligger på 73% efter utökningen och jag är tvingad att amortera en del varje månad. Förvånansvärt är dock att jag bara behöver amortera 4k per månad nu till skillnad från 5,5k hos min förra bank. Den nya likviditeten är dock inte investerad utan majoritet har använts för att minska mitt värdepapperslån, och resterande ligger kvar som likvida medel.

Min nya arbetsgivare har dessutom äntligen fått igång inbetalningen av min tjänstepension nu, och jag kommer automatiskt få in nästan 5000 kr per månad i tjänstepension, en inte helt försumbar summa. Faktum är att min tjänstepension är prognostiserad att vara större än min inkomstpension och premiepension tillsammans inom tio år, och om jag höjer min lön snabbare än förväntat lär detta gå ännu snabbare.Portföljen har fått sig en del mindre förändringar. Tanken är ju att 75% ska vara ganska statisk (investmentbolag och fonder) medan resterande 25% är för lite kortsiktigare affärer (även om jag försöker intala mig att de är långsiktiga). Vad som hänt senaste månaden är att jag tröttnat på gamblingbranschen och därför har Aspire Global fått åka samtidigt som jag tagit in lite biotech-aktier för att höja spänningen. Även om jag arbetar inom branschen sitter jag självklart inte på någon inside information, så ta inga råd från mig. De flesta av dessa aktier har i princip binära utfall, men vid positiva resultat finns enorm potential. Dessutom är de relativt konkunkturokänsliga.

Som jag nämnde i tidigare inlägg återfinns exponering mot en del bolag från flera håll, bl.a. Sobi (Investor, Ny Teknik, och Gladiator) och Saab (Investor, Svolder, Gladiator). Därför har jag även gjort en graf på totalexponering per bolag för att veta vilka aktier jag är tyngst viktad mot:Industrivärdens innehav har något högre exponering än de andras eftersom detta investmentbolag har så få innehav och därav större exponering per innehav, samtidigt är jag fundersam över mina innehav i både Investor och Industrivärden eftersom de egentligen är ägare av för stora bolag, enligt mig. Jag föredrar småbolagsexponering pga. att de har lättare att växa långsiktigt, men å andra sidan känns dessa investmentbolag bra att ha som grund i takt med att portföljen växer sig ganska stor. Mina biotech-aktier som jag i princip ser som Trisslotter är i paritet med en månadslön, detta har gjort mig medveten om att min portfölj påverkas betydligt mer av avkastningen än av månatliga insättningar, vilket fått mig att vilja minska risken något, då hjälper de "stabila" bolagen till, intalar jag mig.

1 kommentar:

  1. Löjligt bra siffror. Får jag fråga dig lite kring ditt upplägg för tjänstepension? Jag är nämligen i tagen med att förhandla om detta och jagar lite inspiration och argument :)

    SvaraRadera