onsdag 2 maj 2018

Summering av april 2018

Första tertialet är stängt och jag får sammanfatta det med en nära tangering av all time high av mitt egna kapital. April isolerat bidrog med 123 tkr (5,6%) i ökad nettoförmögenhet som nu är uppe på 2 359 tkr, några tusenlappar från mitt rekord i oktober 2017 på 2 368 tkr.


Skillnaden nu är att bostaden har gått från att ha uppgått till 60% av min totala nettoförmögenhet till 49% tack vare minskning av värdet på min bostadsrätt, även om jag amorterat varje månad. Istället har mina investeringar gått från 25% av det egna kapitalet till 31% och resterande skillnad är ökad pension (från 14% till 19% av det egna kapitalet).Den observanta läsaren har noterat att min soliditet har smugit sig uppåt sakta men säkert (och faktiskt noterat all time high), trots att min bostads värde minskat stadigt. Anledningen till detta är att jag har tillbringat årets första månader med är att minska portföljbelåningen till en nivå jag inte skådat sedan jag började med belåning. Inte nog med att jag amorterar drygt 6 000 kr på mina bostads- och CSN-lån varje månad, jag har även minskat mitt portföljlån med 393 tkr under året, en minskning med 66% på fyra månader. Just nu ligger jag på en belåningsgrad på 22% av det investerade egna kapitalet, något som kan låta högt för många, men som jag skulle kunna betala tillbaka relativt snabbt om jag skulle vilja. Portföljbelåning är ju dessutom så billigt att det är svårt att låta bli att använda den; jag betalar 0,99% ränta (0,69% efter ränteavdrag) så länge jag utnyttjar mindre än 40 % av det totala belåningsvärdet, vilket jag håller mig under.Gällande portföljinnehaven har det inte hänt jättemycket, jag bytte Cherry mot Stillfront för att minska exponeringen mot gambling och öka exponeringen mot gaming som är en sektor jag har lättare att förstå. I övrigt är det mindre förändringar i samband med minskningen av portföljbelåningen.Jag tänkte börja sammanställa hur jag allokerar min inkomst i en månatlig resultaträkning liksom jag gör en månatlig balansräkning, och hur jag allokerar min inkomst är självklart omöjligt att säga på rak arm eftersom det varierar med månaderna, men jag kan ta april som en exempelmånad eftersom jag ändå sitter och sammanställer den månaden:

Inkomst: 53 751
Mat: 3 180
Resor:           2 986
Bostad:         3 884
Ränta: 3 118
Amortering: 6 291
Sparande: 34 292

Detta ger mig en sparkvot på 76% eller 64%, beroende på om man ser amortering som sparande eller ej. Trogna läsare vet att jag landade på cirka 70% sparkvot (inkl. amorteringar) för helåret 2017, och med tanke på att jag flaggat upp för en ordentlig inkomstökning från och med nästa månad blir det nog ännu större avsättningar från och med nu.

Jag har i snitt sparat 26 292 per månad (inkl. amorteringar) under årets första fyra månader, en ordentlig ökning tack vare en bra april. Mitt mål är ju på 25 000 kr per månad, och helt plötsligt var det målet klart så länge sparandet håller i sig, och jag vet att kommande månader kommer se bra ut... Kanske höjer jag till 30 000 kr per månad, men vi får se, jag vill ha möjlighet att resa och spendera när jag känner för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar