söndag 28 januari 2018

Marine Harvest ut

Som jag visat på Twitter i en portföljredovisning återfinns inte Marine Harvest i min portfölj längre. Det var i början av året som jag sålde hela mitt innehav i laxodlaren med ett resultat på -2 %.

Anledningarna till försäljningen är många, och de väger marginellt tyngre än anledningarna till det ursprungliga inköpet.

Om man börjar med varför jag köpte bolaget från början:
- Bra trend, samtidigt som många vill minska både djurs lidande och vara mer klimatsmarta

- Det är också ett väldigt effektivt sätt att föda upp animaliskt protein

- Laxkonsumtionen är fortfarande på väldigt låga nivåer om man jämför med nöt/fläsk/kyckling

- Det begränsade utbudet gynnar uppfödarna ytterligare då det skapat oerhörda inträdesbarriärer
- Det är nyttigt eftersom laxköttet innehåller bl.a. stora mängder omega 3, taurin, vitamin D och B12, men också jod och selen
- Norska kronan är dessutom väldigt billig vilket gynnar investeringar i Norge om man tror att den norska kronan kommer stärkas


Med tanke på ovanstående punkter tycker jag att laxbolagen borde värderas betydligt högre, speciellt om man jämför med Scandi Standard som värderas tre gånger så högt om man ser till P/E och direktavkastning (på förra årets vinst), dock inte om man kikar på P/S som nyckeltal istället.

Men med så här stora bolag är det vara svårt att vara så mycket smartare än marknaden, och det gäller nog även denna investering. Trots rapporter om nya algblomningar i Chile (Norges största konkurrenter gällande laxodling) beräknas laxpriset falla kraftigt och därmed vinsterna för laxbolag. Vad många investerare nog inte helt greppat är att en kraftig sänkning av laxpriset kan i princip radera hela laxbolagens vinst, samtidigt som en kraftig ökning av laxpriset skulle kunna dubblera vinsten.

Jag känner mig inte riktigt bekväm med dessa fluktuationer och med mitt informationsundertag, och får nog helt enkelt inse att laxpriset är på väg neråt och därmed laxbolagens vinst. När man dessutom läser (efter att man sålt) att Greenlight Capital kortat 10,3 miljoner aktier, dvs. aktier för 1,4 miljarder kronor, och att totalt 31,2 miljoner aktier (4,2 miljarder kr) är kortade blir man inte så mycket tryggare. När man kortar har man ju i regel betydligt mer kött på benen än när man köper långsiktiga investeringar.

Detta kombinerat med en del samtal med några duktiga investerare gjorde att jag valde att avsluta mitt ägande i Marine Harvest, förhoppningsvis kan jag hitta något nytt och intressant att investera i, men så länge får jag vara glad att min aktiebelåning minskade ordentligt.

2 kommentarer:

  1. Vad sa investerarna och gällde det även övriga laxodlare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De var väldigt eniga om att laxpriset var på väg ner. Själv har jag svårt att se och förstå det, men jag väljer att lita på "experterna", trots att ingen kan förutspå framtiden. Med min logik borde priset fortsätta upp i många år framöver eftersom efterfrågan verkar växa snabbare än utbudet.

      Radera