torsdag 14 december 2017

Summering av augusti 2017

Augusti är slut och hösten är här, jag hoppas dock på en varm september eftersom vi ska ut och fjällvandra om en vecka. Lite oroväckande att den första snön redan kommit i området vi skall till, men mycket kan hända på en vecka.
Jag vill börja med att rätta till juli lite, den blev faktiskt inte negativ eftersom vissa betalningar faktiskt gjordes i början på augusti, så det blev istället föregående månad som blev den första negativa sedan mätningarna började. Nedgången beror som sagt mycket på ett kostsamt leverne (mycket kläder inhandlade samt bokning av tre olika resor), och att mina investeringar avkastade -25 000 kr i augusti hjälpte inte direkt till, utan jag får inse att månaden landade på -19 192 i nettoförmögenhet. Totalt fördes dock drygt 15 000 kr över till Nordnet vilket får ses som positivt.
Småbolagsportföljen:
Alla överföringar från lön hamnar på detta konto och stannar här så länge jag känner mig lagom risktagande i denna portfölj. Den är ju tänkt att vara lite mer volatal och tillfredställa någon typ av kortsiktigt begär. Augusti avslutades något negativt med Nilörngruppen som största sänke. C-Rad och Nordic Leisure står för de största uppgångarna.
Utdelningsportföljen:
Denna portfölj har fått växa till sig och jag har köpt aktier för drygt 110 000 kr här under augusti, mestadels i Investor, Sampo, och Kinnevik. Både Swedbank och Marine Harvest har tuffat på bra vilket har hjälpt utvecklingen under augusti, även om jag inte bryr mig särskilt mycket om kortsiktiga rörelser. Resterande innehav som består av Gjensidige och Industrivärden har jag småköpt lite i under månaden. Tillsammans har detta har hjälpt mig gå från en beräknad årsutdelning i början på augusti från knappa 54 000 kr till dryga 58 000 kr i slutet på månaden.
Pensionsplanen:
Jag har förändrat layouten lite för att bättre återspegla det jag faktiskt vill visa. Den har också fått genomgå en del beräkningsjusteringar för att skippa glädjekalkylerna helt. Det mest iögonfallande är att jag tagit bort det tilltänkta CSN-bidraget- och -lånet helt eftersom det inte är säkrat, så jag väljer att hellre se detta som en bonus. Detta medför också att vi fortsätter amortera på våra CSN-lån som vanligt.
Jag noterar att det är först år 3 som vi är breakeven, men med beräknat nysparande når vi +40 000 kr per år redan första året, och kan antagligen pusha oss till att nå +50 000 kr genom att rotera om mot att ha preffar i portföljen. Och precis som den vita linjen visar går utdelningarna stadigt uppåt i takt med tiden.
Jag vill även understryka att detta snarare kanske är en möjlighet snarare än en plan. Det känns skönt att kunna göra vad man vill (kalla det ekonomiskt fri om du vill) men det är nog snarare mer sannolikt att ”planen” inte genomförs än att den gör det, och om den gör det så kommer vi så klart att ”jobba” med något, men vad vet jag inte än.
Det är dock i princip bestämt att det blir en längre resa (1-12 månader, kanske längre) med start hösten 2019, sedan får vi se vart det leder 🙂

Övrigt:
Jag har även skissat på upplägg inför hur portföljen skulle se ut med fler frekventutdelare, dvs. aktier som delar ut flera gånger per år, och hur en sådan portfölj skulle se ut. Jag är dock kluven hur mycket det är värt att bolaget delar ut flera gånger per år jämfört med en gång och att man sedan förvarar utdelningen på ett ränte- eller sparkonto för att sedan använda den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar