torsdag 14 december 2017

Buffert

Väldigt många privatinvesterare förespråkar att man skall ha en buffert att använda till oförutsedda utgifter. Själv har jag aldrig riktigt förstått varför, eller jag förstår poängen med en buffert, jag tycker bara inte att det är värt det om man ser till alternativkostnaden. För att testa min tes angående buffertens vara eller icke vara, har jag räknat lite på för- och nackdelarna.
Olika variabler som påverkar uträkningen är bl.a. hur ofta man måste använda sin buffert, hur mycket av den man måste använda, men också hur lång tid det tar att fylla på den om man tömt den helt eller delvis.
Men oavsett hur jag än vrider och vänder på det så finner jag det i princip alltid onödigt att ha en så kallad buffert. Jag rekommenderar hellre att ha allt kapital investerat och i de ytterst sällsynta fall när man behöver pengar snabbt, att sälja aktier för att få loss pengarna. Måhända att det kan vara precis efter en börskrasch, eller att det tar ett par dagar att ta ut pengarna, men jag anser ändå att det är det bästa alternativet, sett över tid. Att hela tiden ha en så pass stor mängd kapital liggandes på ett sparkonto när alternativet är aktier/fonder tycker inte jag går att motivera. Att dessutom ha ett avgiftsfritt kreditkort där man givetvis ser till att aldrig betala någon ränta på gör valet angående bufferten ännu klarare.
Jag är dock helt förstående att den psykologiska biten även spelar in, och mycket handlar så klart om att kunna sova gott om natten utan att oroa sig för sin ekonomi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar