torsdag 14 december 2017

Bitcoin

När jag först hörde talas om Bitcoin uppfattade jag det som att ”allt var klart” och att det inte var något som behövdes göras ytterligare. Det skulle vara en valuta som skulle kunna agera både som en valuta och en s.k. safe-haven, lite som dollar och guld i ett, samtidigt som ingen hade makten över den. Men ju mer jag gräver i det är det massvis med personer som ser olika typer av modifieringar av bitcoin vara nödvändiga, samtidigt som lika många ser att dessa modifieringar inte får gå igenom utan har istället andra modifieringar som de anser vara nödvändiga.
Att någon typ av makt har getts till ett ”core team” är oroande enligt mig. Så fort människor kan tillges makt över pengar kommer andra intressen uppkomma och man kan inte se att denna grupp alltid är helt objektiv som den i min uppfattning kräver. Även om gruppen fungerar bra just nu finns det inget som garanterar att fallet alltid kommer vara så.
Det finns dessutom cirka 200 BIPs (Bitcoin Improvement Proposals) just nu, ett slags förslag för hur man kan utveckla bitcoin, med varierande utfall (lista finns här https://github.com/bitcoin/bips/blob/master/README.mediawiki). Problemen med dessa är att de kan leda till så kallade soft forks och hard forks. Dessa förekommer när man ska implementera olika typer av förändringar, och just hard forks möjliggör risken att man sitter på en typ av bitcoin och andra sitter på en annan typ, vilket betyder att de inte är likadana. Ett par av dessa hard forks och det blir i stort sett anarki i hela bitcoinvärlden med massvis olika typer av bitcoin som inte går att handla med varandra.
Hela skötseln av bitcoin verkar mycket likna en lekstuga i vissa fall, med parter som vill driva bitcoin åt helt olika riktningar. Att man ens kan utveckla bitcoin ser jag som ett stort minus då detta kan få förödande konsekvenser när/om bitcoin skulle bli mycket mer erkänt än i dag. Sedan skall man absolut inte förkasta att en del av världens smartaste människor även sitter med och utvecklar bitcoin, så potentialen är samtidigt enorm förutsatt att det sköts.
Hela poängen med olika typer av Open Source-mjukvara ser jag som positivt då alla kan påverka och bidra till utvecklingen i rätt riktning. Men i dessa fall när incitamenten är helt annorlunda (för att det är så mycket pengar involverade, och att man kan tjäna/förlora stora summor beroende på utfall), ser jag det som mycket potentiellt negativt.
Olika börser som hanterar bitcoin och andra kryptovalutor som, även enligt mycket pålästa personer, är osäkra och att dessa kan krascha eller hackas, späder på mina farhågor. Om man dessutom ponerar att bitcoin växer ännu mer ökar motiven att hacka dessa börser så klart, samtidigt som fler börser lär dyka upp med olika ekonomiska incitament.
Det ploppar dessutom upp massvis med olika typer av konkurrenter till bitcoin, med Ethereum i spetsen följt av en lång svans olika varianter av copycats. Detta sänker min framtidstro på bitcoin ytterligare, tyvärr, och eftersom bitcoin inte verkade vara det som jag först trodde att det var, och baserat på ovanstående stycken, ser jag mig väldigt långt ifrån att köpa några bitcoins. Självklart är själva blockchain-tekniken högintressant och med den största delen framför sig i utvecklingen, men det finns inget som talar för att det skulle vara nära en självklarhet att det är just bitcoin som skulle bli vår nästa världsvaluta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar