torsdag 14 december 2017

Aktieråd

Året var 2011 och jag var precis hemkommen från Singapore efter att ha tillbringat föregående år i landet. Jag var relativt pank och hade studielån som med råge översteg mina tillgångar, men 15 000 kr hade jag kvar på mitt sparkonto. En kurskamrat och vän sedan nästan 10 år började bli mer och mer intresserad av aktier och diskuterade detta med mig ibland. Jag var i princip helt oinsatt och hade bara kommit i kontakt med aktier via en kurs i Aktiekunskap på gymnasiet.
Hur som helst så hade denna gamla vän hittat en del bolag som jag också borde investera i, eftersom de skulle få mina pengar att växa mångdubbelt. Han gav mig namnet på fem aktier som jag skulle investera i, men jag var lite tveksam eftersom det var alla mina pengar jag hade, så jag valde att dessutom lägga till tre aktier själv; H&M, NCC, och ABB.
Jag lät aktierna vara ganska länge, men jag blev lite orolig när jag såg att de aktier som jag själv valt gick upp och kompisens aktier gick ner. Efter att ha hållit ut i nästan tre år fick jag nog och sålde de aktier som min vän tipsat mig om och behöll mina egna val. Då såg utvecklingen för min portfölj samt för respektive företag ut så här:
Jag minns fortfarande när jag skulle deklarera (eftersom ISK inte fanns då) och ringde min farbror (som arbetade som hög chef och taxerade långt över två miljoner kr per år) för att fråga hur man skulle fylla i den här K4-blanketten som jag fått hemskickad till mig. Man kan nog inte beskriva den skam jag kände när han nyfiket frågade hur mycket jag tjänat och jag svarade att alla fem aktier jag sålt hade minskat i värde, varav tre hade gått i konkurs.
Mina tre kvarvarande aktier lyckades dock ta igen lite av mina förlorade pengar och gjorde kanske att mitt aktieintresse inte dog helt.
Men jag är samtidigt väldigt glad att detta hände såpass tidigt och med ett förhållandevis litet kapital. Nu för tiden är jag väldigt riskavert och har alltid i bakhuvudet hur mina aktier gick under mina första investeringsår. Min vän som tipsade om aktier har i dag slutat med aktier och arbetar som väktare boendes i en hyresrätt. Inget ont om den livsstilen, men vi kanske inte är så lika som jag trodde då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar