måndag 1 januari 2018

Summering av 2017

Året 2017 är nu lagt till handlingarna och det går inte att säga annat än att det varit ett fantastiskt år på väldigt många plan. Städer som London och Paris har besökts igen, Åre och Kebnekaise har fått sitt, och så klart har Edinburgh och Göteborg fått sina påhälsningar.Jag inledde året med en nettoförmögenhet på knappa 1,7 mkr, denna har ökat med drygt 600 tkr för att uppgå till 2,32 mkr i skrivande stund. En bra bit under mitt mål på 3 mkr men ändå en ökning med 37 % vilket får ses som väldigt bra när det ändå handlar om så stora belopp (för mig).

Layouten har justerats något för att tydligare urskilja vilken pension som är vilken.

Förändring av nettoförmögenhet:

    Kronor             %          Ack
2013 124 000 124 000
2014 306 000 247% 430 000
2015 552 852 129% 982 852
2016 712 878 73% 1 695 730
2017 624 498 37% 2 320 228
2018 679 772 29% 3 000 000

Procentuellt sett var detta mitt sämsta utvecklingsår sedan jag började föra statistik, men i absoluta tal det näst bästa. Ett rimligt mål för 2018 vore kanske att nå 3 miljoner, men vi får se när målen spikas.

Årets affärer:Totala avkastningen landar alltså på 123 tkr om man räknar in icke-realiserade affärer, och den största vinsten står G5 Entertainment för med sina 64 tkr. De tre bästa respektive sämsta affärerna är:

Tre största vinsterna:
G5 Entertainment 64 304 kr
Kinnevik B 14 667 kr
Gjensidige Forsikring 7 410 kr

Jag har fortfarande stor exponering mot de tre bolagen ovan, två av dem är dessutom köpta med väldigt lång tidshorisont, men jag har valt att använda årsskiftet som brytpunkt.

Tre största förlusterna:
(INVE A -13 687 kr)
(MHG -8 174 kr)
ETHEREUM XBT -4 976 kr
Storytel -2 995 kr
XACT Högutdelande -2 421 kr

Jag har valt att sätta de två största förlusterna inom parentes eftersom de inte är realiserade och är tänkta att finnas i min portfölj en längre tid. Det roliga då är att min största förlust under 2017 är i ethereum, jag måste vara den enda i Sverige som lyckats med denna bedrift. Men jag tog en alldeles för stor position i den och insåg senast att jag inte har någon aning om vad det är, vad den är tänkt att göra, eller vad den borde vara värd.

Nyckeltal realiserade aktieaffärer:
Snittaffär: 1 114 kr i vinst
Snittvinst: 3 027 kr i vinst
Snittförlust: -961 i förlust
Totalt courtage: 22 713 kronor

Om man bara kikar på dessa nyckeltal ser det ut som att jag är en daytrader, men så är absolut inte fallet. Jag är helt enkelt för dålig för att hålla mig från köp- och säljknappen. Detta är inte i linje med mitt mål och jag har tidigare nämnt mitt höga courtage, men 2018 kommer verkligen bli det år som jag minskar mitt courtage drastiskt. Återkommer om det blir något exakt mål gällande detta.

Det verkar i alla fall som att jag varit ganska snabb på att sälja förlustbolag och behållit vinnare relativt väl, men jag vet att avkastningen är väldigt snedfördelat då ett bolag i princip stod för halva årsavkastningen. Detta tycker jag mig visa att jag nog snarare har mer tur än skicklighet även om jag tycker att jag befunnit mig på börsen en relativt lång period.

Majoriteten av courtaget har som tur var gått åt för att etablera den nya utdelningsportföljen, och extra dyrt blev det när jag gjorde mig av med både Swedbank och Gjensidige som jag hade fulla positioner i, samtidigt som den sistnämnda resulterade i en helt ok vinst och den förstnämnda en marginell förlust.
Den årliga utvecklingen i min småbolagsportfölj är jag mycket nöjd med (min utdelningsportfölj har ju bara funnits i ett halvår och ligger ungefär +-0, något bättre än index). Jag hoppas att jag kommer bli mer och mer säker på mina aktiva småbolagsinvesteringar och att portföljen kommer växa sig mycket större och även få behålla sin storlek.

Insättningar och amorteringar:
Totala insättningar: 166 817 kr
Totala amorteringar: 74 412 kr
Totalt: 241 229 kr

Detta är ungefär i linje med tidigare år, vilket också får ses som godkänt. Jag har inte snålat särskilt mycket under året, det har blivit en del resor och min garderob har uppdaterats i större omfattning än någonsin. Jag trivs inte alls i att snåla in på saker, samtidigt som jag är allergisk mot att slösa pengar, och så kommer det förbli även 2018.Portföljändringar under december:
Swedbank åkte ut som jag nämnt tidigare, jag är inte osäker på bostadsmarknaden utan det är Swedbanks marknadsledande position jag tvekar över. För hög risk sett till avkastning och tillväxt anser jag. Jag har istället funderat på att börja ta in Svolder (ännu ett investmentbolag, suck) för större exponering mot småbolag (min grundtanke är att det är fördelaktigt att vara exponerad mot växande bolag). Lite låg belåningsgrad bara (50 % jämfört med 80 % på Swedbank), men ett bra track record och substanspremie som har vänt till substansrabatt.När jag ser sammanställningen av min småbolagsportfölj inser jag att exponeringen mot spelsektorerna är alldeles för stor, men å andra sidan är det svårt att inte vara exponerad mot den om man är ute efter avkastning, och den största delen av mitt kapital ligger ju i investmentbolag.

Pensionsplanen:
Jag skapade ju en ny permanent sida på bloggen där jag summerade om det är möjligt att leva på utdelningar, och det kom jag ju fram till att det är möjligt. Huruvida detta blir en realitet är fortfarande osäkert, men bara möjligheten räcker kanske gott och väl så länge man trivs på jobbet (vilket är fallet). Eftersom jag ogillar att snåla skulle det kanske vara mer intressant att se vilken typ av livsstil utdelningarna skulle kunna leda till, dvs. att leva på utdelningar och nudlar är inte riktigt intressant.Mål 2017:
Jag kan ju börja med att säga att de kanske var lite väl högt satta, men vi summerar ändå:

- 1 milj i totalt sparande - check
- Nettoförmögenhet på 3 mkr - nej, kanske nästa år?
- Spara 240 tkr inkl. amorteringar - check, med 1 229 kr marginal

- 120x8 i knäböj - nej, men nära
- 45x8 kg axelpress med hantlar - nej, även här nära
- 15 chins - nja, inte med snygg form

- Kunna multiplicera alla tvåsiffriga tal - ja, men inte så snabbt som jag hade velat
- Sötsaker max fyra gånger per månad - nej, jag älskar socker för mycket
- Läsa minst en The Economist-artikel i veckan - nej, men borde nog

- Söka minst tre drömjobb - jo, det har jag gjort tror jag, och mycket sannolikt med nytt jobb 2018
- Volontärarbeta utomlands en vecka - nej, inte åkt på någon resa där det skulle fungera

Mål 2018:
Dessa är inte helt spikade än, men förväntas bli klara inom ett par dagar. Det är dock fastställt att jag inte ska köpa aktier bara för att inte vilja missa avkastning. Det är ok att andra tjänar pengar och något att glädjas åt.
Att slå index är också en stående regel, jag kan nog acceptera något sämre för att jag tycker det är intressant och lärorikt att själv investera sitt kapital dock. Jag ska också bli bättre på att förstå vad det är jag köper, om kursen går ner ordentligt ska jag förstå att den är lågt värderad och snarare köpa mer istället för att oroa mig för min initiala investering.

Att nå en nettoförmögenhet på 3 mkr kan se ut som ett lågt mål, men den förväntade avkastningen kommer knappast komma från min bostad i samma utsträckning som den tidigare gjort, utan det blir fullt fokus på aktieavkastning. Det är dock alltid svårt och kanske problematiskt att sätta avkastningsmål eftersom jag aldrig vill ta onödig risk i jakt på avkastning, slow and steady wins the race, som det heter.

En annan fundering är att åka på en längre resa under 2018, kanske någonstans mellan ett par veckor till ett par månader. Jag har tidigare bott en del utomlands, och jag känner att mindre resor till europeiska städer inte riktigt räcker, så vi får se om jag får något inbokat till antingen sommaren eller vintern.

Det är faktiskt exakt ett år sedan jag startade bloggen och den har utvecklats ungefär i den takt jag förväntat mig. Kanske något få inlägg, men jag ska nog försöka sikta på att lägga ut ett inlägg varannan vecka, varav hälften av inläggen kommer vara summeringar av månader/kvartal/år. Bloggen är, tro det eller ej, mest att sätt för mig att få bättre koll över min ekonomi, men samtidigt är det skönt att få skriva av sig ibland då min familj och umgängeskrets är tämligen ointresserade av allt som har med ekonomi att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar