torsdag 14 december 2017

Summering av september och Q3 2017

Månaden inleddes med vandring i Sveriges nordligaste delar. Hela veckan fylldes av oavbrutet regn med varken mobiltäckning eller internet, desto gladare blev jag när vi var klara med vandringen och upptäckte att min portfölj hade gått upp ordentligt under min frånvaro och kom att fortsätta så hela månaden ut.
Jag trodde ju tidigare att min nettoförmögenhet sjönk under augusti, men jag hade inte fått min bostads aktuella värde (så jag använde tidigare månads) och när mailet väl kom så innehöll det en ökning av bostadens värde med hela 124 000 kr i augusti vilket räddade min uppgångssvit. Under september föll dock bostadens värde med 23 000, vilket i sin tur räddades upp av att mina investeringar ökat med 66 312 kr i värde. Totalt landar det egna kapitalet på 2 321 397 kr per den 30e september.
Min småbolagsportfölj fortsätter att prestera (+7,51 % i september och +40,95% YTD) och jag har återigen stuvat om lite i min strategi, massvis med bolag har fått lämna och nya har inkommit. Den nya gemensamma nämnaren heter nu kraftiga insiderköp. Generellt gäller min tidigare strategi fortfarande, men eftersom det blev så många bolag som uppfyllde kraven (12 st senaste månadsskiftet) kom jag fram till att jag behövde fler kriterier för att få portföljen mer koncentrerad. Som en ny urvalspunkt kom därför nyliga insiderköp. Dessa insiders är så klart de personer som har bäst koll på hur bolagets framtid ser ut, och om de anser att aktien är undervärderad köper de, och om de dessutom köper kraftigt med sina privata pengar säger väl det tillräckligt.
Min utdelningsportfölj har växt till sig ordentligt och är nu uppe i 1 340 714 kr efter en uppgång på hela 11,88 % i september. Både Sampo och Investor har passerat 250 000 kr vardera medan Marine Harvest har avancerat starkt till en bronsplats, trots att den genererat en utdelning under september. Fokus här nästkommande månad kommer att vikta upp mer i Gjensidige, Swedbank, och lite extra i Marine Harvest.
Övrigt:
Jag har även börjat kika på ny bostad. Egentligen trivs jag jättebra där jag bor, men jag saknar lite att bo centralt. När man bor utanför tullarna blir det mindre spontanträffar med vänner, och man måste alltid anpassa sig efter kollektivtrafiken. I dagsläget har jag både Skandinaviens största galleria och en stor vacker fågelsjö på en minuts gångavstånd från bostaden, men jag tycker ändå att det börjar bli dags att kika på alternativ. En annan anledning är att jag har ett distansförhållande, och nu när fästmön närmar sig slutet på sina studier vill vi ha något som är mer ”vårt” snarare än att hon blir inneboende i min lägenhet. Efter att min nuvarande bostad dessutom ökat med en dryg miljon i värde sedan inköp känns det nog helt ok att ”ta hem lite vinst”. Nackdelen är så klart att allt i stan är ordentligt mycket dyrare så det blir i så fall något i samma storlek, men till en hög prislapp.
Mina portföljer kan absolut komma att påverkas av detta beslut, men jag hoppas att inte behöva sälja av för mycket. Vad som är roligt är att en lägenhet som är extremt likt min faktiskt ligger ute till salu nu, och jag svängde förbi visningen och kunde konstatera att min lägenhet absolut bör kunna säljas för över 4 000 000. Lite tråkiga nyheter att vi faktiskt gick miste om att köpa vår drömlägenhet i början på veckan, och det kändes så där. Men nu har vi hittat en ny drömlägenhet, så nästa helg blir det visning igen 🙂

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar