torsdag 14 december 2017

Summering av oktober 2017

Senaste veckan har tillbringats i Skottland och jag har fått min beskärda del whisky och regn. Jag måste dock erkänna att både augusti och september inte direkt varit några snålmånader, och om jag ska vara ärlig så känns det ganska bra, jag väljer hellre att leva gött än fattigt, men jag slösar inte pengar utan de investeras i mig själv.
Endast två månader av året kvarstår och portföljerna tuffar på som vanligt, man börjar bli lite bortskämd nu känner jag… Nettoförmögenheten sätter återigen all time high och landar på 2 368 485 kr per sista oktober, en ökning med 46 760 kr, eller 2,0 %. Soliditeten slår även den all time high, även om min bostad inte ökat i värde. Från att ha varit värd 4 170 000 kr som mest förutsätter jag att den kommer att ha sjunkit ytterligare i samband med nästa värdering kommer.
Som jag nämnde på Twitter tidigare har jag minskat min belåning rejält efter att ha lånat väldigt mycket pengar under sommarens nedgångar. Det visade sig vara en bra affär men det kunde lika gärna ha gått åt skogen.
Min småbolagsportfölj har växt till att bestå av alldeles för få bolag. Det är så många bolag man vill äga och jag har svårt att hålla mig till 4-6 aktier som jag egentligen hade velat, så jag kanske får skriva ner tydligare köp- och säljregler. Portföljen har dock som mål att, förutom öka i värde, även underhålla mig och storleken på portföljen är anpassad därefter.
Årets utveckling är dock inget man kan klaga på. Senaste månaden har gett nästan 10 % avkastning och jag är nu upp mer än 50 % sedan årets start, en siffra som jag är väldigt nöjd med, så klart.

Min utdelningsportfölj har som tidigare nämnt fått se sig själva minska i värde i och med minskningen av belåningen. Det totala värdet på denna portfölj är fortfarande på drygt en miljon kronor, dock. Portföljen har som den uppmärksamma ser fått tillfälligt besök av fyra främlingar. Det är två stycken preferensaktier (K2A och SAS) samt två enbolagsfastigheter (Kallebäck och Saltängen), de köptes in under den djupaste fastighetsoron och har därmed redan genererat nästan en årsavkastning i kursuppgång. De kommer dock behållas ett tag (och kanske ökas vid ytterligare fastighetsoro) och poängen med dessa är att de skall fungera som någon slags hedge/kassa för svårare tider. Eftersom jag arbetar ganska mycket med belåning vill jag ha lite olika planer i händelse av en börsnedgång, och dessa high yield-aktier är tänkta att fungera både som en krockkudde men också att jag har möjlighet att sälja av dem och köpa fler stamaktier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar