torsdag 14 december 2017

Summering av november 2017

Min totala nettoförmögenhet har för första gången minskat på månadsbasis, och denna gång lär ingenting kunna revidera upp siffrorna. Bakom nedgången står framförallt bostadsvärdeminskning på drygt 100 tkr, denna är svår att ta igen samtidigt som mina investeringars värde minskade med cirka 50 tkr, men inkomstpensionen på nästan 80 tkr trillade in i november och mitigerade nedgången något. Nya siffran på nettotillgångarna är 3,1% lägre än senaste månadssammanställningen och landar på 2 294 tkr, dvs. någonstans mellan augustis och septembers siffror.
Gällande boendepriserna skulle jag välkomna en bred nedgång. Jag har ju tidigare nämnt att jag kikar på nytt boende, och det är av många anledningar jag hellre ser fallande än stigande bostadspriser. Just i mitt fall (och säkert för de flesta i Stockholm) är det snarare skuldkvoten än kontantinsatsen som sätter käppar i hjulet. Eftersom jag kommer låna så mycket som möjligt har jag ingen hävstång alls på ytterligare ihopskrapad kontantinsats, så om jag vill köpa för 100 tkr mer måste jag spara lika mycket i kontantinsats. Jag är dessutom fast beslutsam att min nuvarande lägenhet kommer öka mer (eller minska mindre) än lägenheterna i det område jag tänkt köpa, varpå jag absolut inte har bråttom utan istället inväntar min drömlägenhet.
Småbolagsportföljen har återigen koncentrerats och består nu av fem innehav, varav G5 har vuxit till en ordentlig pjäs eftersom jag köpt på mig mycket under nedgången. Spelen går väldigt bra och jag förväntar mig en upprevidering snart.
Utdelningsportföljen har ökat i storlek trots att innehaven gått ner, jag har alltså utökat min belåning igen och planerar att hålla denna höga nivå till börsen värderats upp igen. Gjensidige och mina preffar har fått lämna helt eftersom de nådde nivåer där jag tyckte att de var för högt värderade. Innehavet i Swedbank har även det minskats då jag tycker att risken har ökat för mycket för att prislappen skall vara värt det.
I övrigt har jag spekulerat lite smått i bitcoin för nöjes skull, är dock helt ur med en helt ok vinst. Istället har jag köpt lite ethereum som en liten spekulativ post och den lär säljas inom en snar framtid. En duktig person jag känner trycker jättemycket på att ethereum kommer bli stort och mycket större än bitcoin. Jag är så klart väldigt tveksam men om fler tänker som min vän så lär vi se kursen öka rejält.
Årsskiftet närmar sig också med stormsteg och jag har redan börjat fila på olika grafiker för att illustrera detta på intressanta sätt, håll ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar