torsdag 14 december 2017

Investeringar i USA

Jag har som många andra blickat över andra sidan Atlanten i min jakt på investeringar och fått upp ögonen för ett flertal intressanta bolag. USAs börser hyser de starkaste varumärkena på jorden och har antagligen flest företag noterade på börsen, jag är dock skeptisk till många av dem. Olika typer av REITs (Real Estate Investment Trusts) är populära bland svenska utdelningsinvesterare pga. dess höga direktavkastningar. Att de är så höga sägs bero på att de är befriade från bolagsskatt och därför kan betala ut nästan hela vinsten, jag är dock tveksam till denna anledning, detta borde ju prisas in automatiskt och är således ingen fördel. Dessa REITs tycker jag bör liknas närmast vid en preferensaktie för oss investerare, samtidigt som de ofta ger utdelning varje månad, något som jag dock uppskattar.
Något som jag däremot inte uppskattar är hur dålig koll jag har på USA och vad som händer rent politiskt (förutom om det gäller Trump, där är svensk media snabb). Jag vill gärna ha en edge mot övriga på marknaden och om jag slåss mot amerikaner när det gäller att hitta de bästa utdelningscasen blir det lätt att jag baserar min analys för mycket på nyckeltal och inte förstår lika bra hur marknaden fungerar där borta rent praktiskt. Retaildöden och tomma köpcenter är inte lika påfallande här, och liknande fenomen gäller förmodligen massvis med branscher medan vi sitter här helt oförstående.
Ytterligare ett aber när det gäller USA-investeringar är att det är hela världens stopp nummer två. Med det menar jag att man först investerar i sitt eget lands marknad, sedan är det ofta USA som är nästa steg, speciellt när det gäller fonder och i synnerhet ETFer som sprutar in pengar i olika indexfonder och dylikt. Det jag menar är, allt annat lika, att börserna i USA (speciellt olika index) borde blivit högre värderade just pga. att det strömmar in så mycket kapital där från alla världens hörn, och när marknaden väl skakar till borde därför den ha störst fallhöjd.
Valutakursen är varken bu eller bä tycker jag, men mer negativ än positiv eftersom vi svenskar har lån och konsumerar det mesta i svenska kronor.
Jag äger för tillfället inget som är noterat i USA just nu, antagligen pga. känslan ovanstående punkter ger mig. Dessutom så är mina innehav antagligen redan exponerade mot USA i sin försäljning. Dock är jag väldigt fascinerad av vissa bolag, och det skulle inte förvåna mig om jag i framtiden blir mer USA-exponerad i min portfölj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar