torsdag 14 december 2017

Erik Pensers investeringsfilosofi

Jag hade lite tid över under nattåget till och från Abisko (drygt 18 timmar, enkel väg) och passade på att lyssna igenom lite av Storytels utbud innan prenumerationen tog slut. En av böckerna handlade om Erik Penser och avslutades med hans investeringsfilosofi som jag förutsätter att han arbetat fram i och med den erfarenhet han byggt upp.
Jag tänkte ta och lista den och sedan jämföra med mina innehav för att se om jag (enligt Penser) ligger i riskzonen ur någon aspekt:

– Investera i det land du bor i
Här verkar vi tänka lika, jag har ju tidigare skrivit ett inlägg om varför jag t.ex. inte investerar i USA (http://borssvensson.se/investeringar-i-usa/). Mitt sjömatsbolag Marine Harvest sticker ut tillsammans med finska Sampo som utländska, men det förstnämnda är ganska lätt att förstå och det andra bedriver stor verksamhet i Sverige, båda är dessutom Nordiska bolag.
– Investera i sådant du förstår
Denna regel kommer nog alla investerare fram till tids nog, även jag har nått denna nivå och har lärt mig att förståelse för företaget är A och O, detta speglas även i mina innehav.
– Välj ut tio bolag som du tror på långsiktigt, byt ett, eller högst två, bolag varje år om de inte presterar
Här har vi nog lite olika syn, men jag förstår och anammar tanken vilken antagligen är långsiktighet.
– Håll fast vid det som går bra men sälj förlustaktier snabbt
Min småbolagsportfölj har följt detta råd ganska bra och får mig att tänka på John Maynard Keynes citat: ”The market can stay irrational longer than you can stay solvent”. Om marknaden inte håller med en är det svårt att övertala den.
– Öka aldrig insatserna för att ta igen förluster
Ett ansvarsfullt råd som jag måste erkänna att jag inte följer fullt ut, jag anser dock att man kan öka i ”säkra” bolag när aktiekursen dalat men skulle aldrig göra detta i s.k. förhoppningsbolag.
– Köp högavkastande bolag när börsen går dåligt, och snabbväxande bolag när börsen går bra
Intressant hypotes, jag har själv märkt av att marknaden tappar hoppet om småbolag vid nedåtgående börs och jag skall ha detta i åtanke vid nästa nedgång. Multipelkontraktion fick vi ju smaka lite på i somras när det var lite oroligt.
– Timing och tur är viktigt
Svårt att inte hålla med här, trist att man inte styr över detta.
– Var skuldfri
Jag ignorerar detta och förutsätter att han kom fram till det här rådet när räntan var betydligt högre, plus att jag vet att Penser var rejält belånad ett tag själv.
– Att vara belånad är hög risk
Detta håller jag med om, och det gör förhoppningsvis de flesta. Svårt att förstå hur mycket risken ökar med belåningen dock, men jag har gjort mina räkneövningar och är väl införstådd hur fluktuationer i aktiekurser påverkar mig och min belåning.
– Sprid riskerna
Min stora portfölj innehåller ju ”endast” sju bolag, men eftersom tre av dem är investmentbolag anser jag att min riskspridning är mer än god.
– Använd sunt förnuft
Försöker vi inte alla göra detta?
– Fatta inga viktiga beslut onykter
Denna är det nog ingen fara med, jag dricker sällan (något glas vin eller två räknas väl inte som onykter?).

Foto: All over press

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar