torsdag 14 december 2017

Bokrecensioner

Under helgen var jag gräsänkling varvid jag passade på att utnyttja hennes Storytel (som jag för övrigt är aktieägare i, man måste ju göra lite Lynch-spaningar) och lyssnade igenom lite ekonomiböcker. De flesta var väldigt grundläggande och lättlyssnade, men jag började och avslutade med två böcker som spelade i en helt annan klass, The Richest Man in Babylon och One up on Wall Street. Här kommer några snabbrecensioner från varje bok:
The Richest Man in Babylon – George S. Clason 5/5
Bra bok som tydligt går igenom tankesätt kring sparande. Aktier nämns inte men jag tyckte det var en intressant bok med många spännande exempel, även om vissa av dem var väldigt förutsägbara. Det märks att det är många som använder denna som inspiration i sina tankesätt, det är antagligen denna bok som gjorde att sparandet av 10 % av nettolönen fick genomslag.
Slå börsproffsen – 10 steg till bättre aktieaffärer – Jan Öberg 2/5
Ganska värdelös med en egensnickrad version av Magic Formula som fungerat bra i backtrading.
Så här kan alla svenskar bli miljonärer – Per Håkan Börjesson 3/5
Det märks att även PH Börjesson läst The Richest Man in Babylon, han använder ofta direktöversättningar från den boken. Per H har dock snöat in på att spara exakt 10 % av nettolönen medan The Richest Man in Babylon säger ”minst 10 %”. Intressant iakttagelse.
Det märks även att boken har ett par år på nacken; han pratar om 250 tkr i insättgaranti, IPS, och VP-konto.
Han verkar heller inte förstått att historien om Babylon var fiktiv utan tror att alla babylonier sparade exakt 10 % av sin lön.
Dessutom gör han ohämmat massvis av reklam för Spiltan och Alternativa utan att säga att han själv är ägare till dem, lite hycklande kan man tycka när han klagar kopiöst på storbankerna som rekommenderar sina egna fonder.
Blir grymt rik på aktier – Anders Haskel 3/5
Väldigt grundläggande, det märks att Anders är skolad inom Aktiespararna. Den bjöd dock på några intressanta insikter.
Hur du skapar pengamaskiner – Cathrin Nilsson 3/5
Också väldigt grundläggande om hur man skapar olika intäkter. Jag blir dock lite tveksam när hon påstår att fysiskt guld skulle leda till passiv inkomst…
Vägen till din första miljon – Tobias Schildfat 3/5
Författaren rekommenderar att teckna en prenumeration på di för ”ett par tusen per år” samt gå med i Aktiespararna. Det förstnämnda tycker jag låter helt befängt, det andra är subjektivt.
Boken är från 2011 så allt gällande VP-konto har en del fokus här, fastän han nämner att KF utan avgift finns. Han påstår att anledningen till att han föredrar VP-konto är för att han inte vill betala skatt om börsen går ner, det känns som att han inte räknat ordentligt på det där…
Stegen till finansiellt överflöd – Annalena Mellblom & Cathrin Nilsson 3/5
Boken kändes lite mer filosofisk/abstrakt. Uppskattad omväxling även om författarna trodde att de var motivationscoacher lite för mycket för min smak, samt att deras svenska var ganska bristfällig. Något sade mig också att de inte lever som de lär.
Även här använder man uttrycket ”börja med att betala 10 % till dig själv”, och vi vet ju alla var det kommer från…
One up on Wall Street – Peter Lynch 5/5
Jag fick åtminstone avsluta helgen med en ”riktig” bok. Lynch visar verkligen varför ”lynchning” (botanisera i t.ex. affärer själv) har blivit så populärt och påminner mig återigen att jag bör hålla mig till bolag som fokuserar på Sverige pga. informationsövertaget.
Han är också väldigt kritisk mot analytiker och säger att när de väl får upp ögonen för bolaget har det redan gjort sin resa, och om det sedan skulle gå ner så sätter de en säljrek först efter att kursen fallit.
Risk är något han ofta påminner om. Han drar liknelsen mellan spelindustrin och aktiemarknaden, åtminstone i det korta perspektivet. Men om man vet spelets regler kan man vända oddsen till sin fördel. Han berättar även att han låg investerad i uppemot 1 400 aktier samtidigt, dock mest pga. att han tyckte att allt såg köpvärt ut vid tillfället. Han gav rådet att köpa boende först och sedan att bara investera de pengar i aktiemarknaden som man har råd att förlora.
Vad han tycker man ska leta efter:
– Tråkiga bolag – de är inte särskilt genomlysta pga. att det är människor som analyserar, och för dem är det intressantare med coola bolag.
– Avknoppningar – de är väl förberedda och moderbolaget vill se en ”lyckad” avknoppning.
– Långsamt växande marknader – lägre konkurrens.
– Repetitiva intäkter – skapar ett säkert inflöde
– Insiderköp och återköp av aktier – brukar betyda att de med informationsövertag tycker att aktien är köpvärd.
Han är också starkt kritisk mot företag som benämns som att de är ”nästa xxx”, de slår i princip alltid fel och skall tas med en nypa salt.
Andra saker att akta sig för är:
– Diworcification – att köpa fler bolag än nödvändigt bara för att minska bolagsrisken.
– Whisper stocks – aktier som har en bra story, men ingen substans.
– Bolag där en stor del av försäljningen går till ett specifikt bolag.
– Bolag med för höga P/E-tal, skulle kunna vara Fortnox (som jag själv äger), Sobi (som jag äger via Investor) eller Catena Media i dagsläget. Goda prognoser men framtiden går inte att förutspå.
Lynchs checklista innan man köper en aktie:
– Kolla P/E-talet, hur står det sig mot konkurrenterna?
– Hur stort är det institutionella ägandet? Ju lägre desto bättre.
– Köper insiders eller köper företaget tillbaka aktier?
– Hur ser vinstutvecklingen ut? Är den jämn eller hackig?
– Hur är balansräkningen? Hur är soliditeten och kassan?
– Har bolaget delat ut pengar? Är utdelningen konsekvent?
– Hur ser framtidstillväxten ut? Hur har försäljningen sett ut i svåra tider?
– Finns det några dolda tillgångar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar